Безплатна доставка в София над 50 лв
Магазини за кафе в гр. София

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ НЕПОЗНАТ ДО СЕГА ПОДВИД на Coffea arabica

ное. 12, 2020

YEMENIA – Революционно откритие в света на кафето

През 2020 г. станахме свидетели на едно откритие, което може да повлияе сериозно на пазара и нарастващия интерес към консумацията на специално кафе.

С голяма радост и вълнение искам да ви споделя новината, че съвсем скоро ще предоставим тази възможност да станете част от него. Ще може да опитате и усетите вкусове и аромати в кафето, които аз определих, като „извънземни“. Изживяване, което не съм имал с никое друго кафе в житейския си опит, а именно кафе от Йемен, кафе с различен генетичен код от всички познати до сега на специалистите.

YEMENIA MАЙЧИНАТА ПОПУЛАЦИЯ

Ще ви разкажа малко повече за това кафе и откъде се породи големия ми интерес към него.

В началото на 2019 г. през месец Март, посетихме с моята съпруга ежегодния кафе фестивал в Лондон. Събития, които се стараем да не пропускаме.

В приятната атмосфера и обстановка в полезрението ми попадна един щанд, който беше много семпъл и заобиколен от много посетители. Хората приготвящи и представящи кафето изглеждаха различно от обичайните. Не бяха с традиционното облекло на бариста, а с обикновено облекло и сякаш изморени от много работа. Бяха застанали до масата със семплите и еспресо машината, сякаш бяха над люлка с пеленаче в нея. Това бяха фермерите от Йемен, които с помоща на „Qima coffee“Ltd бяха там за да представят своето специално кафе отгледано като първородна рожба. Някои от тях 5-6 поколение кафе фермери.

Наредихме се след многото посетители и взехме по една чашка кафе, отпивайки усещането беше несравнимо с никое друго кафе, както казах „извънземно“. Изключително балансирано кафе с вкус на градински плодове, пъпеш, мед, шоколад и карамел, а послевкуса беше толкова запомнящ се, че колкото кафета да дегустирах след това не можех да го забравя. Имаше нещо необикновено в него. Исках да имам такъв шедьовър в нашата колекция, още по-голямо беше предизвикателството да го изпека така, че да наситя сетивата си по същия начин.

След няколко месеца, кореспонденция на 01.10.2019 г.  закупихме един лот от около 80 кг. Очакванията ми се оправдаха, както един приятел определи вкуса му: “ узряла слива, която е ял в детството си от дървото в градината на баба му“. Почти една година след това достигна новината, че “ Qima coffee” организират ексклузивен уебинар, където Фарис Шейбани, CEO на „Qima coffee” заедно с д-р. Кристоф Монтаньон от RD2 Vision, един от най–известните специалисти по генетика на кафето и агро културите, ще обяват новина, която може да промени разбиранията ни за досега познатите ни подвидове Coffea Arabica. Те обявиха открит непознат досега подвид с абсолютно непознат генетичен код. Нарекоха го Yemenia.

„Qima coffee”Ltd. е основана през 2016 г. от Фарис Шейбани роден във Великобритания, но от йеменски произход. Като млад често посещава страната и развива силна връзка с нея и своя народ. Фарис има завършена магистърска степен по инжинерство и мениджмънт от университета в Кеймбридж, работил в петролната и газовата промишленост. Натрупания опит иска да приложи в подобряване на енергийната структура на страната. За съжаление през 2015 г. избухва гражданска война в Йемен и усилията му се насочват в друга посока към кафето, което е основна част от поминъка и историята на тази страна.

След провеждане на амбициозен проект на „Qima coffee“ заедно с др. Кристоф Монтаньон за проучване и картографиране на генетичния пейзаж на Йемен, изследване обхващащо от над 25000 км2., се установи, че тези „майчини дървета“ са напълно различни от майчините популации на Coffea Arabica, познати на света: местни Етиопски, Typica, Bourbon, SL-34 и SL-17, под които откриваме така наречените сортове култивирани в цял свят. От горите на Етиопия до сухите планини на Йемен, където за първи път в историята са култивирани преди 600 години. Генетичните белези са се променили в следствие на генетичен дрейф, за да се адаптират към условията. Тоест тези дървета са „майчините дървета“ на всички култивирани сортове познати днес. Сега трябваше да се види дали те са така интересни от гледна точка на дегустацията. Бяха събрани независими дегустатори от цял свят за да определят оценка на кафетата. В кафетата изпратени за дегустация имаше и други подвидове и разбира се Йемения. При съставяне на резултатите те избраха 20 най-добрите партиди с 90 точки и нагоре, 15 от тях бяха Йемения.

На 15 септември 2020 г. беше насрочен търг организиран от „Alliance for coffee exelence” и “Qima coffee” на който заявихме участие и ние “Aroma coffee” Ltd.

Емоцията за мен беше много голяма тъй като кафетата, към които се бях насочил започваха наддаването от 55 USD за кг. Амбициите ми да закупя цял лот бързо изчезнаха, след като започна наддаването въпреки малките количества на лотовете. За по-малко от 30 минути цените достигнаха 200-300 USD за кг. Тогава бързо се преориентирах в чат групата на купувачите към Дани Маркиз от “Brulerie du Quai” Quebec, Canada на който искам да изкажа специални благодарности. Дани закупи най–големия лот (около 900 кг.), доста смела постъпка. След което, даде възможност на кафе пекари от цял свят да заявят някакви количества. Стана търг в търга. Доколкото знам 5 дни след края на търга телефона му е пушел денонощно. Пишех по няколко пъти на ден с него и с Клои от “Qima coffee”, опитвайки се да си уговоря някакво количество, но не се получаваше. Желаещите бяха много и той пусна линк с директна покупка на принципа “ кой предвари – той завари“. Тогава в чата Джош от „Macondo Coffee” Ltd. UK, ме попита дали искам да споделим един бокс от 20 кг. И най – накрая нещата се случиха!

За първи път в България, ще ви предствим кафе от подвид Yemenia, MUTAWAST COMMUNITY, lot no.9, 2020 Yemen Auction

БЕРГАМОТ/ЧЕРНА ЧЕРЕША/КАСИС/КОНФИТЮР/СИНИ СЛИВИ/РОМ

Очакваме с нетърпение това кафе и след като го изпечем ще споделим с Вас.

Светлана Александрова

Съсобственик на Aroma Coffee

Георги Гагов

Съсобственик на Aroma Coffee