Безплатна доставка в София над 50 лв
Магазини за кафе в гр. София

От фермата до пекарната Нигила естейт, Нгоронгоро кратер, Танзания

мар. 9, 2022

Бихме искали да споделим резултата от едно сътрудничество, на фермера с пекарната. Вера Щукер и Арома кафе.

Нашето участие, в почти сто годишната история на фермата „Нигила“, започна преди една година на търга организиран от „Alliance for coffee excellence”, Ngorongoro Tanzania, Private auction. След успешно наддаване спечелихме един изключителен микролот Geisha, отгледан с огромно старание и внимание от екипа на Вера, която е последовател на немските заселници стопанисващи кафе плантациите в региона повече от 100 години. Искам да споделя, че ние от Арома кафе, приехме предизвикателството и с всички усилия се постарахме да представим този шедьовър подобаващо. GEISHA ОТ КРАТЕРА НА НГОРНГОРО, ТАНЗАНИЯ

След като се убедихме в качеството на този уникален сорт Geisha, говорейки си с Вера ѝ споделих, че бих искал следващата реколта да бъде за нас. Решихме този път да експериментираме и да видим, как ще се представи това уникално кафе процесирано чрез метода „honey”, Вера прие предизвикателството за което сме ѝ благодарни. Една от основните цели на аукционите като „Cup of excellence” е фермерите да получат справедлива цена за кафето, което са произвели но и да създадат трайни бизнес взаимоотношения с пекарите, които ще представят подобаващо тяхната продукция. Именно такива взаимоотношения създадохме ние с Вера Щукер.
В Нигила естейт, екипът на Вера отглежда сорт Geisha от шест години. Името на терена е Tandala, което на суахили значи Антилопа Елан (кралят на антилопите), суахили е основният език на Източна Африка. Всеки един плот е кръстен на някое диво животно от Танзания. Този блок е съвсем малък, съответно и реколтата от този уникален сорт е много малка. Вниманието и грижите, които изисква също са по-специални, но и резултата в чашата е уникален. Тази година реколтата е едва 120 кг. от това кафе. Полвината от което е процесирано по стандартния измит метод, а другата част по метода honey, който успяхме да закупим.

Доверието за кото сме блгодарни на Вера, да довършим съвършенството на този изключителен сорт го гласува на нас, а именно, изпичането. Блокът се намира на 1630 м. надморска височина, на 5 км. от кратерния ръб на кратера Нгоронгоро, който достига 2500 м. надморска височина. Ngila Estate е с история в производството на кафе (Арабика) от почти 100 години. През 1925 г. е била куливирана от немски заселници. Ngila Estate е с огромна икономическа полза за местното и регионалното развитие от десетилетия. Фермата оптимизира използването на земята, като същевременно се грижи за ресурсите, необходими за отглеждането на кафе, по прогресивно устойчив начин и като доказателство е сертифицирана от Rainforest Alliance от около 10 години.

GEISHA

 • Сорт: Geisha
 • Процес: Honey
 • SCA scores: 88,5
 • Аромат: Горски плодове, флорални нотки.
 • Първичен вкус : Малина, черен чай.
 • Вторичен вкус: Млечен шоколад, мед

Характеризира се с елегантна ниска киселинност, изключителна сладост,обло и плътно тяло

Какато знаете, в момента предвид ситуацията, логистика и транспорта са много затруднени. Реших да опитаме и да допълним поръчката с още едно кафе от фермата. Поисках от Вера да ми изпрати мостри на други партиди и за наш късмет или правилен избор, кафето което избрахме сорт SL28 се оказа участник в тазгодишния аукцион „2022 Tanzania Ngorongoro Private Collection Auction”, организиран от „Alliance for coffee excellence”

Този блок е кръстен с името „Ndege”, на суахили значи птица. Както ви споменах по-рано, всеки блок е кръстен на диво животно обитаващо земите на Танзания.

Сдобихме се, с още един диамант от тази ферма, уникален шедьовър. Плантацията е на повече от 80 години. Сортът SL28 e разновидност на сорта Bourbon, избран е от устойчивите на суша сортове в Танганайка, префикса SL идава от известните по това време Scott Agriculture Laboratories.

Богатата вулканична почва, микроклимата, надморската височина 1630 м. и сянката от стари дървета, в която са разположени тези стари насаждения, допринасят за изключителния резулт в чашата. Черешките се събират изцяло ръчно, което гарантира правилна селекция на узрялите плодове. Берачите всяка година са едни и същи, тъй като са доволни от заплащането и условията на работа, които е осигурила Вера.

След преминаване на качествен контрол няколко пъти, сортиране, сушене, сепариране на зърната и достигане на желаната 12% влажност на зърната, кафето се прибира в склада, за допълнително кондициониране. Този процес трае около 2-3 седмици. Процеса на класиране и олющване се извършва в мелницата, която е на 5 часа път от Нгоронгоро, в близост до планината Килиманджаро.

Това кафе, което и при нас ще намерите под името “Ndege”, заслужава вашето внимание, контрастира от Geisha, но не бих казал, че отстъпва. И двете носят своя характер и очарование.

NDEGE

 • Сорт: SL 28
 • Процес: Измит
 • Надморска височина: 1630 м.
 • Ароматни нотки на червени плодове, цветя, подправки.
 • Основни вкусови нотки: Къпина, флорален, лайка, зелена ябълка, мандарина, лимонови нотки с нотка на поротокал, билки и млечен шоколад.

Интересна комбинация от вкусове гарнирана с приятна деликатна киселинност,естествена сладост и плътно тяло. Много вкусно кафе и както се изрази един наш клиент „това кафе се яде“.

Светлана Александрова

Съсобственик на Aroma Coffee

Георги Гагов

Съсобственик на Aroma Coffee

ГАЛЕРИЯ