Безплатна доставка в София над 50 лв
Магазини за кафе в гр. София

Geisha от кратера на Нгорнгоро, Танзания

мар. 30, 2021

Като доказателство на нашата основна цел и стремеж да Ви покажем и да Ви приканим да опитате едни от най-ценените и редки сортове от генетичното разнообразие на Coffea Arabica, искаме да Ви представим една перла от кратера на планината  Нгоронгоро. Фермата се нарича Ngila Estate, намира се на 1600 м. надморска височина, заобиколена от богати на флора и фауна гори с богата вулканична почва. Обитавана е от биволи, слонове, а и от няколко разновидности на антилопата.

Сортовете, които се отглеждат, са Bourbon, Kent и много малко количество от сорта Geisha. Всички процеси – от брането до сортирането на кафето – се извършват на ръка, след което се оставя да съхне на така наречените „африкански легла“. Всеки парцел от фермата е кръстен на животно, обитаващо региона. Парцелът, на който е отгледан нашият лот, е кръстен на най-голямата антилопа – Тандала. Фермата произвежда и микро лотове със специални обработки като “golden honey”, натурални и кафе, което отлежава във френски дъбови бъчви, в които е отлежавало червено вино в продължение на години.

Фермата има сертификат от Rainforest Alliance.

Ngorongoro 2021

Stücker Ngila

Искам да Ви разкажа малко повече за този сорт кафе Geisha с изключителни качества и как станахме собственици на това малко количество кафе от 38 кг.

Сортът е открит в югозападна Етиопия, планината Geisha. Бившият консул на Етиопия, който се казвал Whally, го пренесъл в Кения, по заявка на Директора на Агрокултурите. През 1936 г. е пренесен в Танзания, а през 1953 г. – в Коста Рика.  По-късно през 1960 г. е пренесен в Панама, където тръгва неговият възход. Но преди това никога не е консумиран индивидуално. През 2004 г. на търга „Best of Panama”, Geisha, отгледана в La Hacienda Esmeralda, достига рекордната цена от 21$ за паунд, заради изключителните качества, които показва. На същото състезание през 2019 г. кафе от същия сорт е продадено за рекордната цена от 1029 USD за паунд, което го прави едно от най-скъпите и ценени кафета в света. Появата ѝ води до основни промени в индустрията за специално кафе. В генетичното дърво на Coffea Arabica е сорт от една от основните генетични групи – Етиопски местни или наследствени.

В земите на Нгила естейт се отглежда Arabica повече от 100 г. За първи път е култивирано кафе във фермата през 1925 г. от немски заселници. През 1992 г. фермата е закупена от немското семейство Майер. Фермата е оборудвана с модерно капково напояване, всички процеси се извършват на ръка от високо квалифициран и добре обучен персонал. Директор е Вера Щукер с която имах удоволствието да разговарям и да ми предостави материали за кафето, което закупихме чрез наддаване на търг Private Collection Auction по програмата на Cup of Excellence, организиран от Ngorongoro Coffee Group и Allience of coffee excellence, състоял се на 02.02.2021 г.

Това кафе придоби още по-голяма стойност за мен, тъй като на датата на търга е моят рожден ден. Аукционът „отвори врати“, около 16.00 ч. Предвид часа, в който за мен започва по-активно шофиране, се налагаше да следя и наддавам в движение. Щом се добрах до вкъщи, след като прибрах децата от училище и градина, играта продължаваше и на помощ ми се притече колежката ми Светла, която пое с наддаването, следейки събитието на компютъра в дома си.Синът ми, който е на  3 г. и половина, въобще не се интересуваше, че играя на търг онлайн и се стремеше всячески да ми изтръгне телефона от ръцете. И така изминаха повече от 4 часа, когато започна обратното броене от 3 мин., в което ако никой не вдигне цената, се поставя край на аукциона. Много напрегнат момент, защото доста пъти цифрите се променяха и броенето продължаваше. Съпругата ми подготвяше тортата, за да духна свещичките, а и децата нямаха търпение. Точно в този момент обратното броене стигна своя край и видяхме всички надписа „Won’’. Този момент, в който семейството ми празнуваше рождения ми ден, от другата страна на телефона колежката ми с нейното семейство също така емоционално очакваха финала и накрая надписът „Won” се превърнаха в незабравим комплексен подарък за мен. Изключителният миг направи това кафе още по-специално и очаквано.

Профилът на Tandala OT 02 Geisha  е доста интересен. Флорален, цитрусов аромат с нотки на подправки. Първичните вкусови нотки са на малина, грейпфрут, портокал и шипка, а вторичните – на млечен шоколад и мед. Това кафе се отличава с прекрасна чаша, фантастични индивидуални вкусове, цитрусова киселинност и плътно тяло. Кафето е оценено от международни съдии от Global Coffee Centers (GCCs) с 86.71 точки по класификацията на Specialty Coffee Association (SCA).

Количеството е малко, така че не се колебайте да поръчате и опитате от този шедьовър на производителя му Вера Щукер. Специални благодарности и респект!

Светлана Александрова

Съсобственик на Aroma Coffee

Георги Гагов

Съсобственик на Aroma Coffee