Geisha от кратера на Нгорнгоро, Танзания

мар. 30, 2021 | Блог

Като доказателство за нашата основна цел и стремеж да Ви покажем и да Ви приканим да опитате едни от най-ценените и редки сортове от генетичното разнообразие на Coffea Arabica, искаме да Ви представим една перла от кратера на планината Нгоронгоро. Фермата се нарича Ngila Estate, намира се на 1600 м надморска височина, заобиколена от богати на флора и фауна, гори с богата вулканична почва. Обитавана е от биволи, слонове, а и от няколко разновидности на антилопата.

Сортовете, които се отглеждат, са Bourbon, Kent и много малко количество от сорта Geisha. Всички процеси – от брането до сортирането на кафето – се извършват на ръка, след което се оставя да съхне в така наречените „африкански легла“. Всеки парцел от фермата е кръстен на животно, обитаващо региона. Парцелът, на който е отгледан нашият лот, е кръстен на най-голямата антилопа – Тандала. Фермата произвежда и микро лотове със специални обработки като “golden honey”, натурално и кафе, което отлежава във френски дъбови бъчви, в които е отлежавало червено вино в продължение на години.

Фермата има сертификат от Rainforest Alliance.

Ngorongoro 2021

Stücker Ngila

Искам да Ви разкажа малко повече за сорта кафе Geisha с изключителни качества и как станахме собственици на това малко количество кафе от 38 кг.

Сортът е открит в югозападна Етиопия, планината Geisha. Бившият консул на Етиопия, който се казвал Whally, го пренесъл в Кения, по заявка на Директора на Агрокултурите. През 1936 г. е донесен в Танзания, а през 1953 г. – в Коста Рика.  По-късно през 1960 г. е пренесен в Панама, където тръгва неговият възход. Преди това никога не е консумиран индивидуално. През 2004 г. на търга „Best of Panama”, Geisha, отгледана в La Hacienda Esmeralda, достига рекордната цена от 21$ за паунд заради изключителните качества, които показва. На същото състезание през 2019 г. кафе от същия сорт е продадено за рекордната цена от 1029 USD за паунд, което го прави едно от най-скъпите и ценени кафета в света. Появата ѝ води до основни промени в индустрията за специално кафе. В генетичното дърво на Coffea Arabica е сорт от една от основните генетични групи – Етиопски местни или наследствени.

В земите на Нгила естейт се отглежда Arabica повече от 100 г. За първи път е култивирано кафе във фермата през 1925 г. от немски заселници. През 1992 г. фермата е закупена от немското семейство Майер. Фермата е оборудвана с модерно капково напояване, всички процеси се извършват на ръка от високо квалифициран и добре обучен персонал. Директор е Вера Щукер, с която имах удоволствието да разговарям и да ми предостави материали за кафето, което закупихме чрез наддаване на търг Private Collection Auction по програмата на Cup of Excellence, организиран от Ngorongoro Coffee Group и Allience of coffee excellence, състоял се на 02.02.2021 г.

Това кафе придоби още по-голяма стойност за мен, тъй като на датата на търга е моят рожден ден. Аукционът „отвори врати“ около 16:00 ч. Предвид часа, в който за мен започва по-активно шофиране, се налагаше да следя и наддавам в движение. Щом се добрах до вкъщи, след като взех децата от училище и градина, играта продължаваше и на помощ ми се притече колежката ми Светла, която пое с наддаването, следейки събитието на компютъра в дома си. Синът ми, който е на 3 г. и половина, въобще не се интересуваше, че играя на търг онлайн и се стремеше всячески да ми изтръгне телефона от ръцете. И така изминаха повече от 4 часа, когато започна обратното броене от 3 мин., в което ако никой не вдигне цената, се поставя край на аукциона. Много напрегнат момент, защото доста пъти цифрите се променяха и броенето продължаваше. Съпругата ми подготвяше тортата, за да духна свещичките, а и децата нямаха търпение. Точно в този момент обратното броене стигна своя край и видяхме всички надписа „Won’’. Този момент, в който семейството ми празнуваше рождения ми ден, от другата страна на телефона колежката ми с нейното семейство също толкова емоционално очакваха финала и накрая надписът „Won” се превърнаха в незабравим комплексен подарък за мен. Изключителният миг направи това кафе още по-специално и очаквано.

Профилът на Tandala OT 02 Geisha е доста интересен. Флорален, цитрусов аромат с нотки на подправки. Първичните вкусови нотки са на малина, грейпфрут, портокал и шипка, а вторичните – на млечен шоколад и мед. Това кафе се отличава с прекрасна чаша, фантастични индивидуални вкусове, цитрусова киселинност и плътно тяло. Кафето е оценено от международни съдии от Global Coffee Centers (GCCs) с 86.71 точки по класификацията на Specialty Coffee Association (SCA).

Количеството е малко, така че не се колебайте да поръчате и опитате този шедьовър на Вера Щукер. Специални благодарности и респект!

Светлана Александрова

Съсобственик на Aroma Coffee

Георги Гагов

Съсобственик на Aroma Coffee

Вземи -10% за първата си поръчка с Арома Кафе

*отстъпката е валидна за продукти от категория Кафе