Нашата история

Началото

Нашата история започна през 1998 г. Интересът ми към бизнеса с кафе беше събуден от това, че много харесвах напитката. Идеята да стартирам самостоятелен бизнес с кафе, беше пробудена от сестра ми. Тя имаше един от първите, по това време, магазини за насипно кафе. Тъкмо се бях уволнил от казармата и стартирах с едно малко магазинче за насипно кафе. Времената бяха трудни и нещата се случваха бавно. Все още не бяхме чували категорията Specialty Coffee и трета вълна в кафе индустрията. Бизнес партньорката ми предложи да направя на листа А4, нещо като листовки, на които да рекламирам локацията и че търгуваме с прясно изпечено кафе на едро (поради липсата на социални мрежи).

Раждането на нашия собствен бленд

От уста на уста нещата се случваха. Клиентите търсеха нещо различно от вгорчилата им сетивата, евтина робуста заливаща пазара от десетилетия. Така се роди бленда, който вече предлагаме повече от 20 години, а в последствие неговото име ”Арома” се превърна в име на нашата компания. През 2010 г. патентовахме марката и насочихме всички усилия там.

Първите пекарни

Имах мечта – да пека кафето ни, и тя се сбъдна след около 5 години. Първата ни пекарна беше съвсем малка “Toper” от типа “fluid bed roaster”, не спираше да работи, учихме се,  изгарях доста кафе. Тръгнахме по не толкова отъпканата пътека на специалното кафе и съвсем друг начин на представяне на продукта – пълна проследяемост на продукта от фермата до чашата. Трябваше да направим не малко реформи, обучения на нас, а съответно и на клиентите за да подобряване на слабата кафе култура у нас. Разширяването на контактите ни, водеше до разрастване на пазара и преспективите ни. Съвсем скоро купихме първата барабанна пекарна, а след още една година и втора.

Усъвършенстването в процеса на печене

Първото си обучение преминах в Турция, Toper Coffee academy. Желанието ни беше да достигнем до най-интересните, най-ценените и редки кафета, водени от безкрайната ни любов към кафето. Печенето е процес от основно значение за формирането на вкусовия профил на напитката. Тук пекаря работи с всичките си сетива, душа и сърце. Колаборация от наука и изкуство. Може би поради тази значимост, тази част стана моя основна цел.

Международни сертификации

През началото на 2022 г. заминах за Флоренция, Espresso coffee Academy, където изкарах обучение при Марко Кремонезе, консултант, Q grader, треньор по Roasting, Sensory, Green coffee, към SCA (Specialty coffee association). След положени успешно практични и писмени изпити, станах първият сертифициран професионален пекар в България. Този сертификат е световно признат и доказва нивото и знанията в модула Roasting and blending в кафе индустрията. Изпичането е сложен и много деликатен процес, който изисква пълен контрол върху процеса, който е основно зависим от две величини: температура и време и тяхната повтаряемост. Знанията на пекаря, кое зърно в зависимост от произход,обработка, плътност и още ред фактори, как да моделира и контролира са от основно значение за крайния резултат.

Още по-прецизен контрол върху изпичането

През 2022 г. закупихме пекарна”Besca” с капацитет 5 кг и по-прецизен контрол над процеса, така гарантираме на нашите клиенти постоянство и качество в процеса на изпичане.

Арома Кафе днес

Съобразихме предлагането на нашето кафе във физическите ни обекти да бъде подпомогнато от определен асортимент продукти. Съчатахме здравословните и био храни предвид това, че хората, които отдават значение на храната ще отдават значение на качеството и проследяемоста на напитката, която консумират всеки ден.

Създадохме модел, който работи успешно. Изпичането става в два от нашите физически магазина и често може да станете свидетели на целия процес. Основната ни пекарна е в най-старият ни обект в гр. София на бул. Вардар.

От две години насам предлагаме марката Sage, полупрофесионални еспресо машини подходящи за дома и офиса. Съчетание между изключителен дизайн, технически характеристики и цена. Машини, с които може да приготвите перфектно еспресо така, както ще ви го приготви един професинален Бариста.

Отдадени с много любов и страст към работата си,продължаваме да следваме целите си, да се учим, да откриваме изключителни и високо оценени кафета, различни и интересни.Най-голямата награда за нас, е когато видим лицето на клиента удоволетворил сетивата си, с глътка вкусно кафе.

Кои са “Aroma Coffee Specialty”?

Вземи -10% за първата си поръчка с Арома Кафе

*отстъпката е валидна за продукти от категория Кафе